СТРАДАТИ страдаю и стражу стражду.

1. Работать, делать; выполнять тяжелую работу

. Много бо е сълучающееся правьдивыимъ пакостьное... Давифъ, помазаныи аки цр҃ь, а страждя, акы полоньникъ... что буде о помазании помышлялъ (κακοπαθῶν). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 330. А рука еи [рабыне] бяше суха, пребываше не могущи страдати ни послужити гд҃ѣ, юже видѣвъши гж҃а ея таку, отгна ю отъ себе. (Сказ. о ч.Бор.Глеб.) Усп.сб., 64. XII–XIII вв.

И приде [Иаков] къ Лавану, ую своему, и страда [вар. XVI–XVII вв.

: работа] у него .дi҃. лѣтъ, и дасть в мзду ему обѣ дчери свои (ср.: Быт. XXIX, 20: ἐδούλευσεν). Палея Толк.&sup&1&sup&, 166. 1406 г.

~ XIII в.

(1287): Далъ есмь еи село свое Городелъ и с мытом, а людье како то на мя страдалѣ, тако и на княгиню мою, по моемь животѣ. Ипат.лет., 903. Ок. 1425 г.

И пакы съвлачяшеся бѣлыхъ ризъ ихъ и на дѣла идуть и стражуть до вечера (ἐπ ἔργα μέχρι δείλης τρέπονται). Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 156. XV в.

~ XI–XII вв.

Тотъ хлѣбъ, что государя нашего люди на нашего государя сторонѣ рубежа страдали: сеяли, жали да въ стогъ ставили, тотъ хлѣбъ они отвезли собою. Швед.д., 36. 1557 г.

Отдал пожню на Малокурьи середнеи островок Васку Малому, а за празгу онъ страдал в монастыре и с сыном: три дни косил. Кн.прих.Корел.м. № 941, 48. 1572–1575 гг.

Stradat arbeyden. Псков.разгов. II, 114. 1607 г.

(1585): Да много лет пребываше с ним в нищете, укрываяся в Белоозерской стране, животину с ним пасяше и всякую страду страдаше. Пискар.лет., 90. XVII в.

|| Перен. Рабски служить, безропотно повиноваться. Не мощно свободну быти стражющю страстемъ (δουλεύουσα). Пч., 38. XV в.

~ XIII в.

2. Обрабатывать, пахать (землю).

Иже братью и оц҃а оставивше, инѣх зовуть на дружбу, то подобни тѣмъ, иже свою землю оставльше, а чюжу стражют (γεωργοῦσιν). Пч., 69. XIV–XV вв.

~ XIII в.

А будетъ на тои земли дворъ или ниви розстрадни, а стражетъ и владѣетъ тою землею или водою лѣт ҃д или ҃е, ино тому исцю съслатся на сосѣд, чл҃къ на ҃д или на ҃е. Псков.суд.гр., 1 об. XVI в.

~ XV в.

И та намъ деревня страдати пополамъ, орати и сѣно ставити. АХУ II, 97. 1572 г.

3. Стараться, работать на благо кого-, чего-л., заботиться, радеть о ком-, чем-л.

А за тотъ миръ страдалъ [в сп. 1229 г.: трудилися] Роулфь ис Кашля и Тумашь Михалевичь. Смол.гр., 35. 1270–1277 гг.

(1214): Яко, брат<ь>е, страдали дѣди наши и оч҃и за Русьскую землю, тако, брат<ь>е, и мы поидимъ по своемь кн҃зи. Новг.харат.лет., 164. XIII в.

Апостол бо Павел о всяком соблазне бранит з болезнию возгараше, якоже и о всяком соблазне боляще, тако и протчии апостоли подобная страдаху о исправлении християнстем. Васс.Патр.&sup&1&sup&, 411. XVII в.

~ 1508 г.

А со срамом съ тобою живы во своя не возратимся, великого твоего ради попечения, еже стражеши за вся люди своя. Каз.лет., 150. XVII в.

~ XVI в.

Ведаете вы и сами, что нет у меня целого места на теле моем, где б быть новым раном, ни здоровые крови, так есми изнемог, страждучи за христианы по всяк час. Пов. о Скандербеге, 50. XVII в.

4. Испытывать страдания, мучиться

. Стражду въ пламени семь (ὀδυνῶμαι). (Лк. XVI, 24) Остр.ев., 97. 1057 г.

Свѣтъ невечернии страдавъшеимъ кровию вамъ даровася, и веселие явѣ васъ приятъ, величи мчц҃и (ἀθλήσασι). Мин.окт., 106. 1096 г.

Елико же стражеть вънѣшьнии члк҃ъ, толико утрьнии веселиться (πάσχει). Патерик Син., 50. XI в.

Стражет бо с нами тварь, яко насъ ради бывши, кажемомъ намъ, причащаеться ранахъ нашихъ. Апокал., 35 об. XIII в.

Друзии стражюще снѣгом ся задохше умираху (ταλαιπορούμενοι). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 191. XIV в.

~ XII в.

Лѣпо есть... радоватися со исправьльшими добродѣтель, а не завидѣти, съ стражющими страдати и съ плачющимися плакатися (συμπάσχειν τοῖς πάσχουσι). Пролог (БАН&sup&2&sup&), 98 об. XIV в.

Ибо служаща ему, аще и мало время во житии семъ стражуть, но бесмертный плодъ обымати имуть возданиа въ царствии небеснем бесконечнаго и божественаго блаженьства (κακοπαθήσωσιν). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 241. XVI в.

~ XI–XII вв.

И разбойници по ребромь стружеми бывають, и гробокопателе, и чяродѣе; но и мученици тожде стражуть; и бываема убо тажде, нравъ же и вина не тажде, с неюже бывають (πάσχουσι). (Маргарит) ВМЧ, Сент. 14–24, 869. XVI в.

~ XV в.

Isos Christos syn bosy sa nasse grechy stradal. Jesus Christus Son gottes der vor vnse sünde gelenden. Рус.-нем. словарь&sup&1&sup&, 23. XVI в.

Пожалуй меня, безпомощнаго, въ напрасныхъ наносныхъ бѣдахъ страждущаго. Д.Иос.Колом., 42. 1676 г.

— Стражущий, прич. в знач.сущ. Страдалец. Стражющимъ славление, мчн҃икомъ вѣньць написая пусти бом҃удрыя неродити храборьскы о мукахъ различьныхъ и узахъ и тьмьници... и ранахъ и съмьрьти послѣже (τῶν ἀθλούντων). Мин.окт., 12. 1096 г.

5. Чем, что и без доп. Страдать (от болезни)

, тж. перен. Въ плъти ангела быста... святыимъ единосущьна, тѣмь стражющиимъ вьсѣмъ исцѣление даета (τοῖς κάμνουσι). Стихирарь, 41. XII в.

[Врачь] по банямъ и студеницамъ водить стражющая, хитро свое члв҃колюбие покажеть (τὸν κάμνοντα). (Пчела) Мерило пр., 136. XIV в.

[то же – Пч., 346. XV в.

]. А се грѣхы... аще кто в монастыри или в црк҃ви стражеть лѣностию. Правила, 46. XVI в.

Призываютъ же того старца [Зосиму] соловецкаго, и начятъ ему сказывати о отрочяти, како стражетъ велику болѣзнь отъ бѣса. Ж.Зос.С., 139. XVI в.

Яко отещи всеи шуеи нозѣ его и до пояса толико, яко берно видѣти всю ногу его. Страдаше же ногою тою зѣло долго время. Ж.Варл.П., 28 об. XVI–XVII вв.

~ 1589 г.

Кои каменемъ стражутъ в почкахъ (den steen hebben). Травник Любч., 82. XVII в.

~ 1534 г.

6. Бедствовать, терпеть бедствия

. Отъвьрзаи уши свои въ ништетѣ стражюштимъ, да обряштеши и ты Бж҃ии слухъ отвьрзенъ (τοῖς... πολιορκουμένοις). Изб.Св. 1076 г.

, 198. Из-д-Рима веригами обложенъ, яко монисты златы, по морю стража, Кърсуня дошьлъ еси, идеже съвьрши мчн҃ие и крѣпъкыи подвигъ ти, Хв҃ъ сщн҃омчнч҃е (ἀθλῶν). Мин. ноябрь, 455. 1097 г.

И придохъ сѣмо въ незнаему чадь, стража и дѣлая дѣла (θῶν). Патерик Син., 84. XI в.

Блаженый Антоние... видяше бо человеки... в нищете стражуща... на молитву обратися о сих. (Сказ. о скончании) Ист.ересей, 408. 1492 г.

Аще кто... учнетъ на люди глядя жити не по силѣ, заимуя или непр҃вдным имѣнием... от своего безумия стражетъ. Дм., 83. XVI в.

Естли... кому въ шествии... или въ бою приидетъ бѣдоносной случай, тогда... то видя, должны близь шествующия оной страждущей галерѣ помогать. Петр, I, 67. 1696 г.

|| Что. Переносить, переживать (бедствия). Мисаилъ... велику беду страдаше и смерти ожидаше. Ж.Дан.Пер., 50. XVI в.

Отъ Мисиря ѣдучи много зла и тѣсноты и всякихъ хульныхъ словъ страдахомъ отъ турковъ. Арс.Сух.Проскинитарий, 49. 1653 г.

7. Разрабатывать, добывать (полезные ископаемые)

. Дано Микляшу, что угол<ь>е страдал, найму 3 алтн҃а. Кн.расх.Свир.м. № 60, 185. 1615–1631 гг.

А Лаврентии Фофанов сказал: ходил рѣпы рѣзат<ь> <в> воскрс҃нье, а в понѣделник были угол<ь>я страдат<ь> с товарищи. А.Свир.м. № 137, сст. 1. 1651 г.

8. Выполнять пассивную роль (при гомосексуальных отношениях)

. Съквернители, и творяй и стражай, мечемъ усѣчени будуть (ὁ πάσχων). Кн.законные, 57. XV в.

~ XII–XIII вв.

9. Иметь грамматическое значение страдательности, неактивности, состояния

. Подобаетъ убо вѣдати, яко десять суть вся наньгл҃аниа [κατηγορίαι букв.: ‘обвинения’]... Девятое – творити, сирѣчь жещи; десятое — страдати, сирѣчь горѣти (πάσχειν). (Дамаскин. Диал.) ВМЧ, Дек. 1–5, 358. XVI в.

~ XV в.